Huonekohtainen tuloilmaratkaisu

Huonekohtainen ilmanvaihto poikkeaa keskusilmanvaihdosta siten, että jokaisessa ilmastoitavassa huoneessa on erillinen laite mitä voidaan käyttää ja tehoa säätää huonekohtaisesti. Mitään kanavistoa ei tarvita. Mobair on erikoistunut nimenomaan näihin järjestelmiin.

 
 

tehokas

Energiankulutus on pienin huonekohtaisesti toteutetussa ilmanvaihdossa. Keskusilmastointi, vaikka siinä on lämmöntalteenotto, kuluttaa enemmän energiaa koska se ei lainkaan huomioi huoneissa oleskelua ja koko talon ilmaa vaihdetaan mukaan lukien tyhjät huoneet. Huonekohtaisessa ilmanvaihdossa ilmaa vaihdetaan vain niissä huoneissa missä on ihmisiä, yleisesti 2-3 huonetta.

 
Photo by lovelyday12/iStock / Getty Images

Edullinen

Huonekohtaisen ilmanvaihdon hankintakulut ovat vain murto-osa keskusjärjestelmään verrattuna. Keskimäärin tarvitaan 2-4 lämmittävää tuloilmalaitetta mitkä maksavat yhteensä alle €1000. Keskusilmanvaihto kanavistoineen maksaa n. €8000. Lisäetuna on myös se, että tuloilmalaitteiden puhtaanapito on huomattavasti helpompaa kuin perinteisen tuloilmakanaviston.

Kuva 2030s korvausilmaventtiilistä

2030s tuloilmalaite

Energiansäästöä tehostaa lisäksi Mobairin kehittämä ja patentoima 2030s tuloilmalaite, minkä tehontarve on vain 1,0 W. Yleensä ilmanvaihtolaitteet kuluttavat 500 - 1500 W. Mobair tuotteet soveltuvat kaikkiin asuntoihin, omakoti- rivi- ja kerrostaloihin.

 

Mihin tuloilmalaitteita tarvitaan?

Tuloilmalaitteita tarvitaan ilmanvaihdon vaatiman korvaavan ilman tuomiseksi ulkoa sisälle. Normaali makuuhuoneeseen kahdelle henkilölle tarvittava ulkoilmamäärä on 2 x 20 m³/h eli 40 m³/h. Kovilla pakkasilla ilmamäärää voi pienentää n. 40%. Mobair tuloilmalaitteilla ulkoilma tulee talvellakin vedottomasti, hyvin suodatettuna ja erittäin pienellä energiankulutuksella.

Tuloilmalaitteet sijoitetaan ensisijaisesti makuuhuoneisiin. Myös olohuoneeseen kannattaa sijoittaa tuloilmaventtiili varsinkin jos siellä on tulisija. Energiankulutus voidaan minimoida, kun tuloilmalaitteita pidetään toiminnassa vain silloin kun huoneessa oleskellaan.


Esimerkki huonekohtaisesta ilmanvaihtoratkaisusta omakotitaloon:

 

Toimiva ilmanvaihto on hyvän sisäilman perusta. Vanhoissa taloissa ilmanvaihto toimii usein puutteellisesti. Tuloilmalaite auttaa korjaamaan tämän puutteen niissä tiloissa, joissa raikasta ilmaa tarvitaan lisää.

Ilmanvaihdon parantamisessa tärkeimpiä huoneita asunnoissa ovat makuuhuoneet, niistä puuttuu yleensä ulkoa tuleva raikas korvausilma.