Asunnon ilmanvaihdon parantaminen

Asunnon ilmanvaihdon parantamiseksi on markkinoilla tarjolla laaja valikoima ilmanvaihtolaitteita ja ilmastointilaitteita.

Ilmanvaihto tarkoittaa pelkästään huoneilman poistamista ulos esim. huippuimurilla ja ulkoilman tuomista sisälle korvausilmaventtiilin kautta. Ilmastointi tarkoittaa edellä mainitun lisäksi huoneilman käsittelyä, kuten esim. jäähdyttämistä ja suodattamista. Kannattaa huolella perehtyä vaihtoehtoihin ennen kuin valitsee ilmastointilaitteen kotiin. Vanhemmissa asunnoissa on yleensä painovoimainen ilmanvaihto, tarkoittaen sitä, että WC:stä, kylpyhuoneesta ja saunasta on johdettu poistoilmakanava ulos ilman puhallinta. Keittiössä on kuitenkin yleensä liesituuletin.

Terveellisen huoneilman saavuttamiseksi ei välttämättä tarvita kalliita ilmastointilaitteita ja ilmanvaihtokoneita kanavistoineen. Huonekohtainen tarpeenmukainen ilmanvaihto ei tarvitse lainkaan kanavistoa. Kun ilmanpoisto on yleensä järjestyksessä, tarvitaan vain lämmittävät ja suodattavat Mobair korvausilmalaitteet. Korvausilmalaitteet sijoitetaan ensisijaisesti käytössä oleviin makuuhuoneisiin. Nimenomaan makuuhuoneissa on aamuyöstä erittäin heikko ilmanlaatu, ellei ilmanvaihto ole kunnossa. Huono sisäilma heikentää mm. unen laatua. Vertailun vuoksi kesällä kun voi nukkua tuuletusikkuna auki on ilmanlaatu aivan eri tasoa.

Korvausilmaventtiileissä tulee ehdottomasti olla lämmitys ominaisuus, muutoin ulkoa tuleva kylmä ilma aiheuttaa vetoa ja lattiat kylmenevät. Jotta ilma kulkeutuu makuuhuoneista pesuhuoneiden ja muiden vastaavien poistoilmaventtiileihin, tulee ovissa olla reilut oviraot jotta ilma pääsee vapaasti virtaamaan. Makuuhuoneiden lisäksi korvausilmaventtiilin voi laittaa myös olohuoneeseen, varsinkin jos siellä on takka, mutta makuuhuoneet ovat tärkeimmät. Pesuhuoneissa olevat korvausilmaventtiilit kannattaa sulkea. Löylyhuoneeseen voi tuoda suoraan ulkoilmaa, mutta mielellään huoneen yläosaan lauteiden lähelle.

Painovoimainen ilmanvaihto

Vanhemmissa rakennuksissa on yleensä painovoimainen ilmanvaihto. Se on yleensä aivan toimiva ratkaisu, kun korvausilman saannista huolehditaan esim. Mobair 2030S-korvausilmalaitteilla. Painovoimaista ilmanvaihtoa voidaan tehostaa liesituulettimella ja esim. pesuhuoneen poistoilma-aukkoon liitettävällä puhaltimella.

Painovoimainen ilmanvaihto ei toimi kesällä hyvin ellei korvausilmalaitteissa ole puhallinta. Talvella ja kovalla tuulella painovoimainen ilmanvaihto pyrkii toimimaan liian tehokkaasti. Mobair-korvausilmalaitteissa oleva tiivis suodatin ja säätötulppa rajoittavat turhaa ilmanvaihtoa. Mobair-laitteen voi liittää olemassa olevaan painovoimaisen ilmanvaihdon korvausilma-aukkoon.

Koneellinen ilmanvaihto

Uudemmissa rakennuksissa on koneellinen ilmanvaihto. Joko täysin koneellinen jossa on tulo- ja poistoilmaventtiilit tai pelkkä koneellinen poisto. Koneellisen ilmanvaihdon ongelmana on lämmitetyn korvausilman puute jolloin ilmanvaihto ei toimi etenkään talvella jolloin ikkunaraoista virtaava kylmä ilma aiheuttaa vetoa ja kylmettää lattiat. Lämmittävillä Mobair-korvausilmalaitteilla tämä ongelma on helppo korjata.

Kun on koneellinen ilmanvaihto, kannattaa ilmanvaihdon eli poistoimurin tehoon kiinnittää erityistä huomiota. Koneellista ilmanvaihtoa ei tarvitse pitää isommalla teholla kuin pesuhuoneen, kodinhoitohuoneen ja keittiön käytön yhteydessä. Normaalioloissa riittää asukasmäärän mukaan säädetty ilmanvaihtomäärä, mikä on yleensä n. 30% koneellisen ilmanvaihdon maksimitehosta. Talvella ylimääräinen ilmanvaihto kuivattaa huoneilmaa ja kuluttaa turhaa energiaa.

...
Valitse raikas ja hyvä sisäilma

Jan 8, 2020

Sisäilman laatu vaikuttaa tiloissa oleskelevien ihmisten oloon ja virkeyteen. Mitä puhtaampaa tämä ilma on, sitä paremmin elimistö voi.

Lue lisää