Asunnon ilmanvaihdon parantaminen

Asunnon ilmanvaihdon parantamiseksi on markkinoilla tarjolla laaja valikoima ilmanvaihtolaitteita ja ilmastointilaitteita. Ilmanvaihto tarkoittaa pelkästään huoneilman poistamista ulos esim. Huippuimurilla ja ulkoilman tuomista sisälle korvausilmaventtiilin kautta. Ilmastointi tarkoittaa edellä mainitun lisäksi huoneilman käsittelyä, kuten esim. jäähdyttämistä ja suodattamista. Kannattaa huolella perehtyä vaihtoehtoihin ennen kuin valitsee ilmastointilaitteen kotiin. Vanhemmissa asunnoissa on yleensä painovoimainen ilmanvaihto, tarkoittaen sitä, että WC:stä, kylpyhuoneesta ja saunasta on johdettu poistoilmakanava ulos ilman puhallinta. Keittiössä on kuitenkin yleensä liesituuletin.

Terveellisen huoneilman saavuttamiseksi ei välttämättä tarvita kalliita ilmastointilaitteita ja ilmanvaihtokoneita kanavistoineen. Huonekohtainen tarpeenmukainen ilmanvaihto ei tarvitse lainkaan kanavistoa. Kun ilmanpoisto on yleensä järjestyksessä, tarvitaan vain lämmittävät ja suodattavat Mobair korvausilmaventtiilit. Korvausilmaventtiilit sijoitetaan ensisijaisesti käytössä oleviin makuuhuoneisiin. Nimenomaan makuuhuoneissa on aamuyöstä erittäin heikko ilmanlaatu, ellei ilmanvaihto ole kunnossa. Huono sisäilma heikentää mm. unen laatua. Vertailun vuoksi kesällä kun voi nukkua tuuletusikkuna auki on ilmanlaatu aivan eri tasoa.

Korvausilmaventtiileissä tulee ehdottomasti olla lämmitys ominaisuus, muutoin ulkoa tuleva kylmä ilma aiheuttaa vetoa ja lattiat kylmenevät. Jotta ilma kulkeutuu makuuhuoneista pesuhuoneiden ja muiden vastaavien poistoilmaventtiileihin, tulee ovissa olla reilut oviraot jotta ilma pääsee vapaasti virtaamaan. Makuuhuoneiden lisäksi korvausilmaventtiilin voi laittaa myös olohuoneeseen, varsinkin jos siellä on takka, mutta makuuhuoneet ovat tärkeimmät. Pesuhuoneissa olevat korvausilmaventtiilit kannattaa sulkea. Löylyhuoneeseen voi tuoda suoraan ulkoilmaa, mutta mielellään huoneen yläosaan lauteiden lähelle.

Tarpeenmukainen ilmanvaihto

Energiankulutus on pienin huonekohtaisesti toteutetussa ilmanvaihdossa. Sillä keskusilmastointi, vaikka siinä on lämmön talteenotto kuluttaa enemmän energiaa, koska se ei lainkaan huomioi huoneissa oleskelua ja koko talon ilmaa vaihdetaan mukaan lukien tyhjät huoneet. Huonekohtaisessa ilmanvaihdossa ilmaa vaihdetaan vain niissä huoneissa missä on ihmisiä yleensä 2-3 huonetta. Huonekohtaisen (Mobair) ilmanvaihdon hankintakulut ovat vain murto-osa keskusjärjestelmään verrattuna. Keskimäärin tarvitaan 2-4 lämmittävää korvausilmaventtiiliä mitkä maksavat yhteensä alle 1000 euroa. Keskusilmanvaihto kanavistoineen maksaa n. 8000 euroa.

Energiansäästöä tehostaa lisäksi Mobairin kehittämä ja patentoima korvausilmaventtiili, minkä tehontarve on vain 1,0 W. Yleensä ilmanvaihtolaitteet kuluttavat 500…1500 W. Mobair on kehittänyt myös lämmönsiirtopuhaltimen mikä siirtää takan ja ilmanlämpöpumpun lämmön talon kaikkiin huoneisiin. Patterit voivat olla kiinni jopa -10°C ulkolämpötilassa. Mobair tuotteet soveltuvat kaikkiin asuntoihin, omakoti- rivi- ja kerrostaloihin.


Valitse raikas ja hyvä sisäilma

Toimiva ilmanvaihto on hyvän sisäilman perusta. Vanhoissa taloissa ilmanvaihto toimii usein puutteellisesti. Tuloilmalaite auttaa korjaamaan tämän puutteen niissä tiloissa, joissa raikasta ilmaa tarvitaan lisää.

Laitetilojen ja GSM-tukiasemien jäähdytys

Ilmastointiammattilaisille meiltä löytyy välineet kanava-asennuksiin ja tuloilmalaitteet, joilla ilmanvaihdon parantaminen onnistuu esimerkiksi GSM-tukiasemissa.