Asunnon ilmanvaihdon parantaminen

Ilmanvaihdon parantamisessa tärkeimpiä huoneita asunnoissa ovat makuuhuoneet, niistä puuttuu yleensä ulkoa tuleva raikas korvausilma.

...
Mobair

Asunnon ilmanvaihdon parantamiseksi on markkinoilla tarjolla laaja valikoima ilmanvaihtolaitteita ja ilmastointilaitteita.

Ilmanvaihto tarkoittaa pelkästään huoneilman poistamista ulos esim. huippuimurilla ja ulkoilman tuomista sisälle korvausilmalaitteen kautta. Ilmastointi tarkoittaa edellä mainitun lisäksi huoneilman käsittelyä, kuten esim. jäähdyttämistä ja suodattamista. Kannattaa huolella perehtyä vaihtoehtoihin ennen kuin valitsee ilmastointilaitteen kotiin. Vanhemmissa asunnoissa on yleensä painovoimainen ilmanvaihto, tarkoittaen sitä, että WC:stä, kylpyhuoneesta ja saunasta on johdettu poistoilmakanava ulos ilman puhallinta. Keittiössä on kuitenkin yleensä liesituuletin.

Terveellisen huoneilman saavuttamiseksi ei välttämättä tarvita kalliita ilmastointilaitteita ja ilmanvaihtokoneita kanavistoineen. Huonekohtainen tarpeenmukainen ilmanvaihto ei tarvitse lainkaan kanavistoa. Kun ilmanpoisto on yleensä järjestyksessä, tarvitaan vain lämmittävät ja suodattavat Mobair korvausilmalaitteet. Korvausilmalaitteet sijoitetaan ensisijaisesti käytössä oleviin makuuhuoneisiin. Nimenomaan makuuhuoneissa on aamuyöstä erittäin heikko ilmanlaatu, ellei ilmanvaihto ole kunnossa. Huono sisäilma heikentää mm. unen laatua. Vertailun vuoksi kesällä kun voi nukkua tuuletusikkuna auki on ilmanlaatu aivan eri tasoa.

Painovoimainen ilmanvaihto

Vanhemmissa rakennuksissa on yleensä painovoimainen ilmanvaihto. Se on yleensä aivan toimiva ratkaisu, kun korvausilman saannista huolehditaan esim. Mobair 2030S-korvausilmaventtiileillä. Painovoimaista ilmanvaihtoa voidaan tehostaa liesituulettimella ja esim. pesuhuoneen poistoilma-aukkoon liitettävällä puhaltimella.

  • Painovoimainen ilmanvaihto ei toimi kesällä hyvin ellei korvausilmaventtiileissä ole puhallinta.
  • Talvella ja kovalla tuulella painovoimainen ilmanvaihto pyrkii toimimaan liian tehokkaasti.
  • Mobair-korvausilmaventtiileissä oleva tiivis suodatin ja ulkoilmaputken sisälle asennettava äänenvaimennin rajoittavat turhaa ilmanvaihtoa.
  • Mobair-laitteen voi liittää olemassa olevaan painovoimaisen ilmanvaihdon korvausilma-aukkoon.

Koneellinen ilmanvaihto

Uudemmissa rakennuksissa on koneellinen ilmanvaihto. Joko täysin koneellinen jossa on tulo- ja poistoilmaventtiilit tai pelkkä koneellinen poisto. Koneellisen ilmanvaihdon ongelmana on lämmitetyn korvausilman puute jolloin ilmanvaihto ei toimi etenkään talvella jolloin ikkunaraoista virtaava kylmä ilma aiheuttaa vetoa ja kylmettää lattiat. Lämmittävillä Mobair-korvausilmaventtiileillä tämä ongelma on helppo korjata.

  • Kun on koneellinen ilmanvaihto, kannattaa ilmanvaihdon eli poistoimurin tehoon kiinnittää erityistä huomiota.
  • Koneellista ilmanvaihtoa ei tarvitse pitää isommalla teholla kuin pesuhuoneen, kodinhoitohuoneen ja keittiön käytön yhteydessä.
  • Normaalioloissa riittää asukasmäärän mukaan säädetty ilmanvaihtomäärä, mikä on yleensä n. 30% koneellisen ilmanvaihdon maksimitehosta.
  • Talvella ylimääräinen ilmanvaihto kuivattaa huoneilmaa ja kuluttaa turhaa energiaa.