Mobair-toimintaperiaate

Korvausilman tärkeys

Korvausilma tarkoittaa ulkoa sisälle virtaavaa ilmaa mitä tulee vastaava määrä joka poistetaan pesuhuoneista, keittiöstä yms. Mikäli ei ole korvausilmaventtiileitä, virtaa ulkoilma sisälle ovi- ja ikkunaraoista. On erittäin tärkeää, että korvausilma johdetaan sisälle hallitusti suodatettuna ja lämmitettynä. Mobair-korvausilmaventtiilit sijoitetaan makuuhuoneisiin ja mahdollisesti olohuoneeseen mutta ei suoraan esim. pesuhuoneeseen. Korvausilmaventtiilien sijoittelussa tulee ottaa huomioon Mobair-asennusohjeet. Mobair-korvausilmasta ei aiheudu lisäkustannuksia.

Painovoimainen ilmanvaihto

Vanhemmissa rakennuksissa on yleensä painovoimainen ilmanvaihto. Se on yleensä aivan toimiva ratkaisu, kun korvausilman saannista huolehditaan esim. Mobair 2030s-laitteilla. Painovoimaista ilmanvaihtoa voidaan tehostaa liesituulettimella ja esim. pesuhuoneen poistoilma-aukkoon liitettävällä puhaltimella.

Painovoimainen ilmanvaihto ei toimi kesällä hyvin ellei korvausilmaventtiileissä ole puhallinta kuten Mobair 2030s-mallissa. Talvella ja kovalla tuulella painovoimainen ilmanvaihto pyrkii toimimaan liian tehokkaasti. Mobair-korvausilmaventtiileissä oleva tiivis suodatin ja säätötulppa rajoittavat turhaa ilmanvaihtoa. Mobair-laitteen voi liittää olemassa olevaan painovoimaisen ilmanvaihdon korvausilma-aukkoon. Painovoimaista ilmanvaihtoa voi oleellisesti parantaa Mobair-laitteilla.

Koneellinen ilmanvaihto

Uudemmissa rakennuksissa on koneellinen ilmanvaihto. Joko täysin koneellinen jossa on tulo- ja poistoilmaventtiilit tai pelkkä koneellinen poisto. Koneellisen ilmanvaihdon ongelmana on lämmitetyn korvausilman puute jolloin ilmanvaihto ei toimi etenkään talvella jolloin ikkunaraoista virtaava kylmä ilma aiheuttaa vetoa ja kylmettää lattiat. Lämmittävillä Mobair-korvausilmaventtiileillä tämä ongelma on helppo korjata.

Kun on koneellinen ilmanvaihto, kannattaa ilmanvaihdon eli poistoimurin tehoon kiinnittää erityistä huomiota. Koneellista ilmanvaihtoa ei tarvitse pitää isommalla teholla kuin pesuhuoneen, kodinhoitohuoneen ja keittiön käytön yhteydessä. Normaalioloissa riittää asukasmäärän mukaan säädetty ilmanvaihtomäärä, mikä on yleensä n. 30% koneellisen ilmanvaihdon maksimitehosta. Talvella ylimääräinen ilmanvaihto kuivattaa huoneilmaa ja kuluttaa turhaa energiaa. Koneellista ilmanvaihtoa voi oleellisesti parantaa Mobair-laitteilla.

Esimerkki Mobair-ilmanvaihdosta omakotitaloon: