As Oy Kannelkartano, Lappeenranta – Innovatiivinen sisäilmaremontti

As Oy Kannelkartano Lappeenrannassa sopii hyvin tyyppiesimerkiksi kohteesta, jonka sisäilmanlaaturemontti aiheuttaa suuria haasteita kaikille projektiin osallistuville. Elementtirakenteisessa vuonna 1980 valmistuneessa kerrostalossa on 40 huoneistoa. Huoneistoissa on toimiva poistoilmakanavisto, mutta ei tilavarausta paluukanaviston rakentamiseksi. Näissä kohteissahan korvausilmareitteinä asuntoihin toimivat kesäisin ikkunat ja parvekkeen oviaukot, mutta lämmityskaudella korvausilmaa virtaa postiluukuista sekä pahimmillaan viemäreistä.

Lappeenrantalaisen LVI suunnittelutoimisto A Niemi Engineering Oy:n suunnittelija Matti Jaaranen sai vuoden 2012 alkupuolella tehtäväksi tutkia markkinoilla olevia vaihtoehtoja As Oy Kannelkartanon sisäilmanlaadun parantamiseksi. ”Koska kohteessa oli jo valmiiksi toimiva poistoilmanvaihto, keskityin miettimään ratkaisua riittävän tuloilmamäärän tuottamiseksi huoneistoihin hallitusti”, Matti Jaaranen kertoo. Asiakkaan toiveena oli myös löytää ratkaisu, jossa minimoitaisiin, tai jopa vältyttäisiin rakennuksen julkisivuun tehtäviltä läpivienneiltä.

Kohteessa päädyttiin kiertoilmalla lämmittävään Mobair 2030-tuloilmalaitteeseen, jotta korvausilmaa saadaan vedottomasti ja ennen kaikkea riittävästi myös lämmityskauden ajan. Asennuksessa hyödynnettiin ensi-sijaisesti olemassa olevia tuuletus-ikkunoiden luukkuja, joihin tuloilmalaitteet asennettiin. Osa laitteista myös kanavoitiin parvekkeen kautta. Kohteen kesällä 2013 urakoineen I-Huolto Asennus Oy:n toimitusjohtaja Jari Kauppisen mukaan laitteiden innovatiivisella sijoittamisella saavutettiin merkittävää säästöä sekä asennusajassa että kustannuksissa.

As Oy Kannelkartanon hallituksen puheenjohtajan Anne Urpalaisen mukaan sisäilmaremontti Mobair-laittein oli asukkaan kannalta toteutukseltaan nopea.

”Ensimmäinen lämmityskausi on tosin vielä kokematta, mutta jos lupaukset vedottomasta korvausilmasta täyttyvät, on Mobair-remontti kiitettävän vaivaton saavutettuihin etuihin nähden”, toteaa Anne.

Tekninen isännöitsijä Petri Laukkanen Lappeenrannan Ykkös-Isännöinnistä (kuvassa oikealla) ja kohteen LVI- suunnittelusta vastannut Matti Jaaranen tarkistamassa asennusta.Petrin mukaan isännöinnin merkittä vä työllistäjä lämmityskaudella onk in korvausilman aiheuttama vedontunne. Pitkällä tähtäimellä myös kosteusrasitus voi tehdä tuhojaan, kun sisäilma ei vaihdu riittävästi.